Projekt „#Mitosmakuje – Drobiowe inspiracje dla szefów kuchni i właścicieli restauracji” Jest realizowany przez Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu, a jego głównym celem jest popularyzacja mięsa drobiowego jako atrakcyjnego składnika menu restauracyjnego wśród nie tyle potencjalnych klientów, co osób mających decydujący wpływ na kształt i jakość potraw w karcie dań.
W ramach Projektu planujemy przeprowadzenie szeregu działań, których głównymi odbiorcami będą obecni i przyszli szefowie kuchni, a także właściciele i cały personel restauracyjny. Wierzymy, że to oni mają największy wpływ na ostateczny kształt menu i co za tym idzie – kształtowanie gustów, trendów i zachcianek kulinarnych klientów. Pierwszym etapem realizacji projektu będzie Szkolenie Mistrzów Kulinarnych z Karolem Okrasą, gdzie obecni i przyszli szefowie kuchni zdobędą wiedzę i umiejętności z zakresu nowoczesnych technik przygotowania i ekspozycji potraw. Będą mieli również przyjemność zobaczenia prawdziwego mistrza w akcji, spytania o radę i podpowiedź oraz skosztowania przygotowanego przez niego dania.
Wiemy, że personel restauracji w Małopolsce wyróżnia się świetnym przygotowaniem, chęcią doskonalenia oraz gotowością do eksperymentów kulinarnych. W poszukiwaniu sposobów na atrakcyjne przedstawienie mięsa drobiowego jako dania restauracyjnego chcemy spytać Was o zdanie i radę, dlatego kolejnym etapem projektu będzie Konkurs na autorską potrawę z drobiu. W ramach wydarzenia pozwolimy kucharzom i zespołom restauracyjnym zaprezentować swoje umiejętności i pomysły. Głównym zadaniem będzie opracowanie, a później wykonanie na żywo autorskiej potrawy, która łączyć będzie innowacyjność, smak oraz możliwość praktycznego zastosowania w restauracjach. W składzie Jury zasiądą wybitni szefowie kuchni z całej Polski, m.in. Grzegorz Krupa – szef kuchni hotelu Intercontinental w Warszawie, a całość zostanie przeprowadzona pod czujnym okiem ekspertów i mediów. Dla laureatów konkursu przewidziano atrakcyjne nagrody w tym staż w Restauracji Platter by Karol Okrasa. W podziękowaniu za zaangażowanie – przewidujemy również nagrodę dla całej restauracji.
Wyłonieni przez Jury finaliści oraz ich zespoły restauracyjne będą miały możliwość zaprezentowania się publiczności w jednym z najpopularniejszych polskich kurortów turystycznych – Krynicy Zdroju. Finał konkursu wraz z degustacją potraw konkursowych wśród uczestników imprezy plenerowej na Deptaku Głównym w Krynicy Zdroju poprowadzi Karol Okrasa, a uroczyste ogłoszenie wyników konkursu będzie uświetnione występami artystów, atrakcjami dla całej rodziny, wspólną potańcówką oraz koncertem gwiazdy wieczoru.
Zwieńczeniem i trwałym śladem Projektu na kulinarnej mapie Małopolski będzie książka kulinarna z przepisami konkursowymi, w której znajdą się również informacje na temat Autorów poszczególnych dań. Jej redakcją zajmie się doświadczony w temacie Szef Kuchni, a efekt będzie z pewnością doskonałym źródłem wiedzy i inspiracji dla personelu restauracji w całej Polsce.