Szkolenie mistrzów kulinarnych

Ekskluzywne wydarzenie szkoleniowe dedykowane profesjonalistom z branży gastronomicznej i hotelarskiej. Szkolenie Kulinarnych Mistrzów z Karolem Okrasą to niepowtarzalna okazja do zdobycia wiedzy od uznanych mistrzów kuchni, wymiany doświadczeń oraz inspiracji najnowszymi trendami kulinarnymi. Naszym celem jest zainspirować do kreatywnego wykorzystania mięsa drobiowego w gastronomii. Szkolenie odbędzie się w malowniczej Krynicy-Zdroju i zgromadzi wybitnych prelegentów, w tym Karola Okrasę, Pawła Wojtygę, Marka Zborowskiego, Mateusza Klimka i Piotra Juszczaka, którzy podzielą się swoją pasją i profesjonalizmem.

Program Szkolenia: "Innowacje w kulinariach: drób inspiruje mistrzów

10:00 - 10:15 Wstęp i powitanie
Rozpoczęcie i powitanie uczestników przez organizatorów. Krótkie wprowadzenie do tematyki szkolenia.
10:15 - 10:45 Pierwsza sesja: perspektywa technologiczna na drób
Marek Zborowski, technolog żywności i żywienia człowieka.

Tytuł wystąpienia: "Czy należy się bać mięsa drobiowego? - Spojrzenie technologiczne i konsumenckie"
  • Aspekty jakościowe i zdrowotne mięsa drobiowego.
  • Czynniki kształtujące jakość oraz wartość odżywczą mięsa.
  • Trendy w zastosowaniu drobiu w technologii gastronomicznej.
10:45 - 12:15 Druga sesja: drób w restauracji - sekrety i trendy
Paweł Wojtyga, szef kuchni, szkoleniowiec, sędzia konkursów kulinarnych.

Tytuł wystąpienia: "Drób w restauracji – Czego jeszcze o nim nie wiesz?" – Interaktywny wykład z pytaniami od publiczności.
  • Znaczenie drobiu w różnych kulturach, tradycjach i popkulturze.
  • Główne gatunki drobiu używane w produkcji spożywczej.
  • Rytuały kulinarne związane z drobiem.
  • Trendy konsumenckie i zastosowanie w fine dining.
  • Mini wykład o rodzajach soli i jej zastosowaniu kulinarnym.
  • Prezentacja na żywo dania niespodzianki z wykorzystaniem kuchni molekularnej.
12:15 - 13:00 Przerwa kawowa
Czas na networking i wymianę doświadczeń przy kawie.
13:00 - 13:30 Trzecia sesja: drób w dietetyce
Mateusz Klimek, dietetyk.
Tytuł wystąpienia: "Mięso drobiowe w dietetyce i menu restauracyjnym dla osób z wykluczeniami dietetycznymi".
  • Zastosowanie mięsa drobiowego w dietach specjalnych.
  • Rola drobiu w zapobieganiu chorobom.
  • Mięso drobiowe a alergie i nietolerancje pokarmowe.
  • Zastosowanie mięsa drobiowego w dietoterapii.
13:30 - 14:30 Czwarta sesja: merchandising w menu
Piotr Juszczak, Psycholog, Partner w Delta Training.
Tytuł Wystąpienia: "MERCHANDISING W MENU - Jak zwiększyć sprzedaż wybranych potraw?"
  • Co wpływa na wybór potraw w restauracji?
  • Zdjęcia potraw - czy warto je używać?
  • Prezentacja potraw z drobiu.
  • Jak skłonić klienta do podjęcia decyzji, na której nam zależy?
14:30 - 16:00 Piąta Sesja: Kuchnia Polska w nowej odsłonie
Karol Okrasa, kucharz, autor, prezenter telewizyjnych programów kulinarnych.
Tytuł Wystąpienia: "Kura na dziko, czyli barokowa kuchnia polska we współczesnym menu".
  • Pokaz kulinarny z degustacją potrawy przygotowanej na żywo.
16:00 - 16:15 Zakończenie
  • Podsumowanie szkolenia, ogłoszenie konkursu na autorską potrawę z drobiu, pożegnanie uczestników.

Prelegenci

Karol Okrasa
Karol Okrasa to jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni swojego pokolenia. Zawodowe szlify zdobywał w hotelu Le Meridien Bristol, gdzie został pierwszym polskim szefem kuchni. Styl jego gotowania świetnie znają telewidzowie. Już od lat Karol Okrasa prowadzi popularne programy tj. „Kuchnia z Okrasą”, „Smaki czasu z Karolem Okrasą”, a ostatnio „Okrasa łamie przepisy” w którym sięga do starych, wypróbowanych przepisów, by odkryć ich smak na nowo.
Paweł Wojtyga
Mateusz Klimek
Od 2015 roku jestem założycielem renomowanej poradni dietetycznej w Starym Sączu. Przez ponad osiem lat prowadzenia praktyki dietetycznej, dedykowałem swoje umiejętności i wiedzę do wsparcia podopiecznych w osiągnięciu nie tylko estetycznych celów sylwetki, ale przede wszystkim w znaczącej poprawie zdrowia i samopoczucia. Moja specjalizacja koncentruje się na doradztwie dla osób aktywnych zawodowo, pomagając im w implementacji i optymalizacji zdrowych nawyków żywieniowych, dostosowanych do ich dynamicznego trybu życia.
Marek Zborowski
Magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, członek Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, nauczyciel i wykładowca akademicki w Katedrze Dietetyki Wydziału Lekarskiego i Nauk o Zdrowiu Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Sączu. Praktyk który wiedzę teoretyczną wdraża w praktyce współpracując z cateringiem dietetycznym. Organizator i prelegent konferencji naukowych, szkoleń i warsztatów z zakresu żywienia. Zainteresowania naukowe koncentruje na projektowaniu dietetycznych produktów spożywczych, badaniu zachowań konsumenckich związanych z nawykami żywieniowymi, marnowaniem żywności oraz postrzeganiu jej bezpieczeństwa.
Piotr Juszczak
Psycholog i partner w firmie szkoleniowej Delta Training. Ma ponad 15-letnie doświadczenie menedżerskie zdobyte w największych koncernach wydawniczych w Polsce. Przez sześć lat pracował m.in. w Axel Springer Polska. Był odpowiedzialny za zarządzanie jednym z kluczowych działów tygodnika „Newsweek Polska”. Z wykształcenia psycholog społeczny. Absolwent Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej (obecnie Uniwersytet SWPS). Ukończył kurs Terapii Skoncentrowanej na Rozwiązaniach. Jest autorem programów szkoleniowych opartych na badaniach z obszarów ekonomii behawioralnej i psychologii społecznej. Prelegent na konferencjach związanych z branżą HR, m.in. Międzynarodowy Kongres Kadr & expo. Lider projektów badawczych, np. Indeks Mail – trendy w komunikacji e-mailowej. Komentator i autor analiz dotyczących branży HRM m.in. w „Personel i Zarządzanie”, „Forbes”, „Dziennik Gazeta Prawna” i wielu innych…