Regulamin konkursu

REGULAMIN KONKURSU

„#mitosmakuje Konkurs na mistrzowską potrawę z drobiu”

§1.

Definicje

1) Konkurs – konkurs kulinarny prowadzony pod nazwą „#mitosmakuje Konkurs na mistrzowską potrawę z drobiu”;

2) Organizator – AG Consulting Aneta Oleksy-Gębczyk: Męcina nr 898, 34-654 Męcina, NIP: 7372059341, e-mail: agconsulting.biuro@gmail.com

3) Uczestnik – osoba fizyczna która dokonała skutecznego zgłoszenia uczestnictwa w Konkursie, zgodnie z warunkami Regulaminu;

4) Komisja – powołana przez Organizatora komisja konkursowa, której kompetencje określają szczegółowo postanowienia Regulaminu;

5) Regulamin – niniejszy Regulamin.

§2.

Postanowienia ogólne

1. Organizacja Konkursu ma na celu promocję dań z mięsa drobiowego.

2. Konkurs organizowany jest na zlecenie Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu.

3. Konkurs prowadzony jest na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

4. Czas trwania Konkursu obejmuje okres od: marca 2024 do: sierpnia 2024

§3.

Warunki uczestnictwa w Konkursie

1. Konkurs przeznaczony jest dla pełnoletnich osób fizycznych mających miejsce zamieszkania na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, wykonujących zawód kucharza.

2. Dokonując zgłoszenia, Uczestnik zobowiązany jest potwierdzić akceptację postanowień Regulaminu.

3. Uczestnik oświadcza, że uzyskał zgodę od podmiotu, w którym wykonuje pracę na udział w Konkursie oraz że jego udział w Konkursie nie narusza postanowień umów pomiędzy Uczestnikiem a podmiotem, na rzecz którego świadczy on pracę, niezależnie od rodzaju umowy, na podstawie której świadczenie pracy się odbywa (umowa o pracę, umowa cywilnoprawna itd.).

4. Zakazane jest dostarczanie przez Uczestnika w ramach Konkursu treści naruszających przepisy obowiązującego prawa, prawa osób trzecich lub dobre obyczaje. W szczególności zakazane jest dostarczanie treści o charakterze wulgarnym, obraźliwym, erotycznym, dyskryminującym, religijnym, politycznym lub światopoglądowym.

5. Zakazane jest w ramach dokonywania zgłoszenia posługiwanie się jakimikolwiek markami, logo znakami towarowymi itp. Zgłoszenie nie może zawierać treści stanowiących reklamę lub promocję produktów lub usług osób trzecich.

6. W przypadku naruszenia przez Uczestnika warunków określonych w ust. 4 lub 5 powyżej, Organizator jest uprawniony do wykluczenia Uczestnika z udziału
w Konkursie ze skutkiem natychmiastowym.

§4.

Nagrody

1. W Konkursie przewidziano 3 (trzy) nagrody główne w postaci vouchera dla Kucharza na szkolenie przeprowadzane w restauracji Platter by Karol Okrasa o wartości 2 000 zł oraz vouchera dla restaurfacji na sesję fotograficzną o wartości: 1 500 zł

§5.

Zasady przygotowania dań konkursowych i przebieg Konkursu

I. Zasady dotyczące przygotowania dań konkursowych

1. Uczestnicy są zobowiązani do zapewnienia we własnym zakresie środków spożywczych niezbędnych do przygotowania dań konkursowych.

2. Organizator zwraca Uczestnikom zakwalifikowanym do Etapu II i Etapu III, koszty produktów i półproduktów przeznaczonych na przygotowanie dań konkursowych.

3. Organizator zapewnia Uczestnikom Etapu II i Etapu III, niezbędne stanowiska pracy do przygotowania dań konkursowych.

4. Organizator wyposaży stanowiska pracy w środki czystości i materiały higieniczne.

5. W ramach każdego z Etapów, konieczne jest użycie mięsa drobiowego do przygotowania dania konkursowego.

6. Wszystkie dania konkursowe powinny być oryginalne, jednocześnie eleganckie
i wykwintne oraz możliwe do wprowadzenia do menu restauracji.

7. Wszystkie produkty użyte w Konkursie nie mogą być poddane wcześniejszej obróbce; wyjątek stanowi marynowanie drobiu a dodatki skrobiowe, jarzynowe oraz grzyby mogą być jedynie umyte i obrane, lecz w żaden sposób nieuformowane; skorupiaki, o ile będą użyte, muszą być w postaci surowej (prosimy tak komponować dania, aby unikać produktów konserwowych
i przetworzonych przez przemysł spożywczy). Dopuszczalne jest zastosowanie wcześniej przygotowanego demi glace własnej produkcji.

8. Wszystkie dania konkursowe muszą składać się wyłącznie z jadalnych produktów, dotyczy to również dekoracji.

9. Uczestnik może korzystać z pomocy jednego asystenta, przy czym w takim przypadku Uczestnik oświadcza, że asystent udzielił zgody na korzystanie z jego wizerunku w zakresie takim, jak określono w §7 ust. 6 Regulaminu.

II. Przebieg Konkursu

1. W ramach Etapu I, Uczestnicy, w terminie do 15.04.2024r., dokonują zgłoszenia udziału w Konkursie, poprzez przesłanie za pośrednictwem strony internetowej www.mitosmakuje.pl, zgłoszenia zawierającego autorską potrawę z drobiu wraz ze zdjęciem i opisem.

2. Spośród zgłoszeń dokonanych w ramach Etapu I, wybrani przez Komisję Uczestnicy zostaną zakwalifikowani do udziału w Etapie II i Etapie III Konkursu.

3. Etap II odbędzie się w terminie do dnia 15.06.2024r. w pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Pawła II
w Krynicy-Zdroju (o dokładnej dacie przeprowadzenia Etapu II Organizator powiadomi Uczestników z co najmniej 7-dniowym wyprzedzeniem). W ramach Etapu II Uczestnicy zobowiązani są do przygotowania na żywo w obecności Komisji 6 (sześciu) szt. dania konkursowego (pełne dania). Czas przygotowania, od momentu wejścia na stanowisko pracy, do momentu ustawienia 6 przygotowanych porcji na ladzie ekspedycyjnej nie może przekraczać 2,5 godziny. Uczestnicy otrzymają 10 minut przed rozpoczęciem pracy na rozłożenie drobnego sprzętu oraz produktów i zaznajomienie się z wyposażeniem dostarczonym przez Organizatora. Przygotowanie dania powinno zawierać
w sobie elementy widowiskowej sztuki kulinarnej, jak również finezji, lekkości
i perfekcji wykonania. W przypadku nie ukończenia dania w ww. czasie, ocenie zostanie poddane danie w stanie przygotowania, w jakim będzie się ono znajdować w momencie upływu czasu na przygotowanie dania.

4. W ramach Etapu II Konkursu, dania konkursowe zostaną poddane pod ocenę Komisji.

5. Komisja będzie każdorazowo kierować się kryterium oryginalności, kreatywności, wyglądu, jakości przygotowania oraz – w ramach Etapu II - smakiem przygotowanej potrawy.

6. Etap III odbędzie się w dniu 13.07.2024r. na Deptaku Głównym w Krynicy-Zdroju, W ramach Etapu III Uczestnicy zobowiązani są do przygotowania 200 (dwustu) szt. dania konkursowego (porcje degustacyjne).

7. W ramach Etapu III Konkursu, dania konkursowe będą poddane pod ocenę publiczności.

8. Zwycięzcy Konkursu zostaną wyłonieni w oparciu o ilość punktów przyznanych łącznie w ramach Etapu II (ocena Komisji) oraz Etapu III (ocena publiczności),
przy czym ocena z II Etapu będzie stanowić 80% oceny końcowej, zaś ocena z III etapu – 20% oceny końcowej. W przypadku równej oceny sumarycznej, decydująca będzie ocena publiczności.

9. Ogłoszenie wyników Konkursu odbędzie się podczas uroczystej gali konkursowej w dniu 13.07.2024r. na Deptaku Głównym w Krynicy.

10. Uczestnicy są zobowiązani do udziału w Etapie II, w Etapie III oraz w gali konkursowej w strojach kucharskich dostarczonych przez Organizatora.

§6.

Ochrona danych osobowych

Dane osobowe Uczestników będą przetwarzane przez Organizatora na zasadach określonych w Załączniku do Regulaminu (klauzula informacyjna dotycząca przetwarzania danych osobowych).

§7.

Prawa autorskie i prawa do wizerunku

1. Uczestnik oświadcza, że w ramach dokonywania zgłoszenia nie będzie naruszać praw osób trzecich, w szczególności że dysponuje wszelkimi prawami do wszelkich elementów zgłoszenia, w tym stosownymi prawami autorskimi.

2. Z chwilą dokonania zgłoszenia w Konkursie, Uczestnik udziela Organizatorowi bezterminowej, nieodpłatnej licencji niewyłącznej, z prawem udzielania sublicencji, do korzystania z wszelkich materiałów objętych zgłoszeniem (dalej zwanych łącznie” utworem”), na zasadach określonych poniżej.

3. Organizator jest uprawniony do korzystania z utworu w celu przeprowadzenia Konkursu, a także w celu prowadzenia działań reklamowych i promocyjnych związanych z działalnością Organizatora a także z działalnością zleceniodawcy Konkursu – Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu.

4. Organizator jest uprawniony do korzystania z utworu na następujących polach eksploatacji:

a. w zakresie utrwalania i zwielokrotniania utworu - wytwarzanie określoną techniką egzemplarzy utworu, w tym techniką drukarską, reprograficzną, zapisu magnetycznego oraz techniką cyfrową,

b. w zakresie obrotu oryginałem albo egzemplarzami, na których utwór utrwalono - wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy,

c. w zakresie rozpowszechniania utworu, w sposób inny niż określony w ust. b - publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, nadanie za pomocą wizji przewodowej lub bezprzewodowej przez stację naziemną (również w sieci kablowej i telewizji kodowanej), nadanie z wykorzystaniem taśm magnetycznych i nośników magnetooptycznych, nadanie za pośrednictwem satelity, równoległe i integralne nadanie przedmiotu umowy nadawanego przez inną organizację telewizyjną, a także publiczne udostępnianie utworu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym (sieć Internet lub inne sieci komputerowe), wykorzystanie w technologii UMTS i GPRS,

d. wyświetlanie w kinie,

e. tworzenie i rozpowszechnianie utworów zależnych, dokonywanie opracowania utworu, w tym w szczególności modyfikowanie utworu, dokonywania korekt, skrótów, przeróbek, adaptacji utworu, łączenia utworu z innym utworem bez nadzoru autorskiego,

f. publikacja w środkach masowego przekazu,

g. włączenie dzieła do utworu audiowizualnego.

5. Organizatorowi przysługuje prawo dokonywania i korzystania z opracowań utworu, w tym do dokonywania skrótów, przeróbek, korekt, adaptacji, łączenia utworu z innymi utworami.

6. Z chwilą dokonania zgłoszenia uczestnictwa w Konkursie, Uczestnik wyraża zgodę do korzystania z jego wizerunku utrwalonego w przesłanym zgłoszeniu, a także z wizerunku utrwalonego podczas kolejnych Etapów Konkursu. Zgoda jest udzielona w takim samym zakresie, jak licencja opisana w ust. 2-5 powyżej.

§8.

Postępowanie reklamacyjne

1. Uczestnikom przysługuje prawo wniesienia reklamacji związanej z przebiegiem Konkursu.

2. Reklamacja powinna zawierać dokładny opis przyczyn reklamacji wraz
z uzasadnieniem.

3. Reklamacja może zostać złożona za pośrednictwem wiadomości e-mail przesłanej na adres Organizatora: agconsulting.biuro@gmail.com, lub pocztą tradycyjną przesłaną na adres Organizatora: AG Consulting Aneta Oleksy-Gębczyk, Męcina 898, 34-654 Męcina.

4. Organizator rozpatruje reklamację w terminie 7 dni od jej otrzymania.

5. Organizator poinformuje Uczestnika o sposobie rozpatrzenia reklamacji w taki sam sposób, w jaki została złożona reklamacja, w terminie 7 dni od daty rozpatrzenia reklamacji.

§9.

Postanowienia końcowe

1. Regulamin dostępny jest w siedzibie Organizatora oraz na stronie internetowej www.mitosmakuje.pl.

2. W sprawach nieuregulowanych Regulaminem zastosowanie mają przepisy obowiązującego prawa.


INFORMACJA O PRZETWARZANIU DANYCH OSOBOWYCH

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy:

1) Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest AG Consulting Aneta Oleksy-Gębczyk: Męcina nr 898, 34-654 Męcina, NIP: 7372059341, e-mail: agconsulting.biuro@gmail.com

2) Podanie danych osobowych ma charakter dobrowolny, ale jest niezbędne dla wzięcia udziału w Konkursie;

3) Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane:

a) w celu przeprowadzenia Konkursu, wydania nagród oraz rozpatrzenia ewentualnych reklamacji;

b) w celu zrealizowania zobowiązań podatkowych, w przypadku zaistnienia konieczności odprowadzenia podatku dochodowego;

c) w celu dochodzenia lub obrony przed ewentualnymi roszczeniami tj. na podstawie prawnie uzasadnionego interesu Administratora.

4) Dane osobowe mogą być przekazywane:

a) podmiotom działającym na rzecz Administratora w celu realizacji celów określonych w pkt. 3) powyżej, m.in. agencjom marketingowym, podmiotom świadczącym usługi IT, kancelariom prawnym;

b) portalom społecznościowym, m. in. Youtube, Facebook, Pinterest, Tik Tok;

c) podmiotom upoważnionym do otrzymania danych osobowych na podstawie przepisów prawa.

5) Dane osobowe będą przetwarzane przez okres realizowania prawnie uzasadnionego interesu Administratora. Po tym okresie, dane osobowe mogą być przetwarzane przez okres niezbędny do dochodzenia lub obrony przed roszczeniami lub przez okres wymagany przez przepisy prawa.

6) Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści swoich danych osobowych, prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania oraz prawo do żądania przeniesienia danych osobowych. Przysługuje Pani/Panu prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.

7) W przypadkach, w których przetwarzanie danych osobowych przez Administratora odbywa się w celu realizacji uzasadnionego interesu Administratora, może Pani/Pan, w dowolnym momencie wnieść sprzeciw wobec przetwarzania danych osobowych w tym celu.

8) Żądanie realizacji w/w praw może Pani/Pan zgłosić na adres e-mail wskazany
w pkt 1).

9) Dane osobowe nie podlegają zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji,
w tym profilowaniu.

10) Przysługuje Pani/Panu prawo do wniesienia skargi w zakresie przetwarzania danych osobowych do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.